انواع هوشمند سازی ساختمان
به لطف پیشرفت تکنولوژی، بسیاری از سازه ها به سیستم خانه های هوشمند مجهز شده اند. انواع هوشمند سازی ساختمان فرآیندی است که طی آن بخش قابل توجهی از واحدهای مسکونی، تجاری و … نوسازی می شوند. اگر پروژه انواع هوشمند سازی ساختمان را به چند قسمت عمده تقسیم کنیم، یکی از مهم ترین و حیاتی ترین قسمت ها در طراحی خانه هوشمند، انتخاب پروتکل و استاندارد ارتباطی مناسب برای انتقال اطلاعات است.
انتخاب پروتکل های انواع هوشمند سازی ساختمان اولین قدم پروژه ای است که به ما کمک می کند تا بهترین تصمیم را در میان انبوه برندها و بخش های هوشمندسازی ساختمان بگیریم. در این مقاله قصد داریم در مورد ساخت استانداردهای هوشمند و کاربرد هر یک از آنها صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا اولین قدم در طراحی خانه هوشمند را به درستی یاد بگیرید.
بیشتر بخوانید انواع هوشمند سازی ساختمان : ساعت دیجیتال باشگاهی
انواع هوشمند سازی ساختمان
انواع هوشمند سازی ساختمان از دو روش بی سیم و با سیم تشکیل شده است:
-
روش باسیم
در این روش برای برقراری ارتباط از سیم استفاده می شود. به همین دلیل باید سیم کشی ساختمان طبق این روش تعویض شود و این باعث افزایش مقدار می شود. اما برخی از افراد در ساختمان هایی که در حال ساخت هستند از این روش استفاده می کنند.
-
روش بیسیم
در این روش از شبکه WIFI استفاده می شود. این روش برخلاف روش قبلی نیازی به تعویض سیم کشی قدیمی خانه ندارد و هزینه ای برای تعویض سیم کشی پرداخت نمی کنید و این روش برای خانه های قدیمی نیز قابل اجرا است. این روش با تمام مزایایی که دارد دارای یک عیب است که ممکن است ارتباط بین سیستم های هوشمند و سیستم مدیریت قطع شود. یعنی اگر به هر دلیلی مودم قطع شود، ارتباط بین سیستم ها نیز مختل می شود.
پروتکل های هوشمند سازی ساختمان
-
پروتکل KNX
KNX یک پروتکل باز است که چندین دهه است که در بازار وجود دارد و یکی از محبوب ترین پروتکل ها برای اتوماسیون ساختمان است. این پروتکل در بیش از یک لایه فیزیکی کار می کند، به عنوان مثال سیم کشی جفت تابیده، شبکه خط برق، مادون قرمز، اترنت و RF.
این پروتکل یک توپولوژی غیرمتمرکز است، یعنی سیستم از یک واحد مرکزی کار نمی کند، به این معنی که هر واحد متصل به اکوسیستم KNX خود هوشمند است و به قسمت های دیگر وابسته نیست.
یک مزیت بزرگ!!
اگر یک واحد در پروتکل KNX از کار بیفتد (یعنی مختل شود، قطع شود و غیره)، بقیه واحدهای این پروتکل به کار خود ادامه می دهند و هیچ اختلالی در سیستم ایجاد نمی شود.
در نهایت، راحتی و قابلیت اطمینان با افزایش ایمنی همراه است، زیرا محصولات دارای گواهی KNX باید با استاندارد EN–50941 (HBES/BACS) مطابقت داشته باشند که دارای الزامات ایمنی بسیاری مانند ایمنی الکتریکی، ایمنی محیطی، ایمنی عملکردی است.
-
پروتکل Thread
یکی دیگر از پروتکل های هوشمند خانگی، پروتکل رشته ای است. این رشته به گونه ای طراحی شده است که اگر سطح شبکه وای فای کاهش یابد، دستگاه های موجود می توانند در پروتکل خود ارتباط برقرار کنند. سازندگان این پروتکل عبارتند از: NEST، OSRAM، SAMSUNG، QUALCOMM.
-
Insteon
این پروتکل یکی از محبوب ترین پروتکل های هوشمند ساختمان محسوب می شود. این مورد به دلیل پشتیبانی از فناوری بی سیم و با سیم و همچنین عملکرد ساده طرفداران بسیاری را به خود جلب کرده است. اگر از روش باسیم برای هوش استفاده کرده اید و کاستی هایی در این روش مشاهده می کنید، می توانید از این سیستم برای جبران کاستی ها استفاده کنید. یکی دیگر از مزایای این آیتم سازگاری آن با X-10 است. یعنی علاوه بر استفاده از این آیتم برای روش سیمی، می توانید قابلیت بی سیم را نیز به شبکه اضافه کنید.
بیشتر بخوانید انواع هوشمند سازی ساختمان : گجت های هوشمند
-
Z-Wave
این پروتکل به صورت بی سیم بوده و می توانید تمامی لوازم منزل خود را با یک نرم افزار کنترل کنید. پروتکل Z-Wave از فرکانس رادیویی برای برقراری ارتباط با دستگاه های دیگر استفاده می کند.
-
پروتکل Zigbee
این پروتکل هوشمند ساختمان نیز در گروه پروتکل های بی سیم قرار می گیرد و علاوه بر سرعت بالا با اکثر دستگاه ها سازگاری دارد. امکان اتصال و ارتباط با دستگاه بدون نیاز به خطوط برق، آنها را به یک سیستم مستقل تبدیل کرده است. پروتکل ZigBee در شبکه مش کار می کند و ابزاری برای انتقال سیگنال به دستگاه های دیگر است.
-
پروتکل X10
این پروتکل از انواع هوشمند سازی ساختمان برای اولین بار در سال 1975 مورد استفاده قرار گرفت. این پروتکل فرکانس رادیویی 120 کیلوهرتز اطلاعات دیجیتال را از طریق سیم کشی برق پشت سر هم به پریزها یا سوئیچ ها منتقل می کند. این سیگنال ها هستند که زمان دستگاه را کنترل می کنند.
به عنوان مثال، اگر می خواهید یک فرمان کنترلی را به یکی از دستگاه های خانگی ارسال کنید (مانند روشن و خاموش کردن تلویزیون در یک زمان خاص)، این کار از طریق پروتکل X10 انجام می شود.
تنها ایراد این پروتکل هوشمندسازی ساختمان، مشکل نویز در سیم کشی برق است. بنابراین نمی توان 100 درصد به آن اعتماد کرد. در ابتدا پروتکل های X10 به صورت یک طرفه طراحی شدند و دستگاه تنها پس از دریافت فرمان قادر به ارسال اطلاعات خود به شبکه مرکزی بود. اما به مرور زمان این پروتکل به صورت دوطرفه نیز مورد استفاده قرار گرفت.
-
UPB
این یک پروتکل سیمی است که از خطوط برق خانگی موجود برای اتصال استفاده می کند. معمولاً این نوع پروتکل های هوشمند ساختمان برای اطمینان از اتصال شناخته میشوند. البته عیب سیستم این است که رمزگذاری در برخی موارد دشوار است.
-
PLC BUS
این مورد همچنین اتصال و ارتباط بین دستگاه ها را از طریق سیم کشی برق خانه فراهم می کند. شباهت این پروتکل به X10 بسیار زیاد است و برتری آن نسبت به X10 این است که اکثر ایرادات را برطرف کرده است اما عیب خود پروتکل PLC BUS عدم سازگاری با پروتکل مذکور است.
-
پروتکل Gw-bus
پروتکل هوشمند ساختمان GW-bus توسط طراحان فناوری Goldor Tous طراحی شده است که از فرکانس رادیویی 434 مگاهرتز برای برقراری ارتباط بین تجهیزات مختلف استفاده می کند. بنابراین اطلاعات بین گره های شبکه رمزگذاری شده و امنیت در شبکه را افزایش می دهد.
استفاده از آن آسان بوده و نیازی به تعویض سیم کشی ساختمان نیست. تجهیزات آن به دلیل حجم کم سخت افزار کوچک است. محدوده دسترسی گره ها تا 150 متر است.
-
Bluetooth
این یکی نیز بی سیم است و از امواج رادیویی برای اتصال استفاده می کند. سازگاری بسیار خوب بلوتوث دلیل محبوبیت این سیستم است.
-
infraed
با این پروتکل هوشمند ساختمان می توانید دستگاه های خود را از راه دور کنترل کنید.
-
Ethernet
این پروتکل سیمی است و تا 100 متر را پشتیبانی می کند. یکی از مزایای این پروتکل حساسیت کم آن به تداخل الکترومغناطیسی است.
بیشتر بخوانید انواع هوشمند سازی ساختمان : کارایی خانه های هوشمند
-
پروتکل وایفای
این پروتکل که به صورت بی سیم کار می کند تا برد 25 متری پاسخگو است. وای فای یکی از محبوب ترین پروتکل های خانه هوشمند است. این پروتکل به دستگاه های هوشمند اجازه می دهد تا به اینترنت متصل شوند و کنترل از راه دور را فعال می کند. با استفاده از Wi-Fi می توانید تجهیزات خانه هوشمند خود را از طریق اینترنت و حتی از راه دور کنترل کنید.
-
پروتکل EnOcean
EnOcean یک پروتکل بی سیم برای خانه های هوشمند است که از فناوری فشرده سازی انرژی باتری استفاده می کند. این پروتکل از فناوری های کم مصرف برای انتقال داده استفاده می کند و از نیاز به تعویض باتری در دستگاه ها جلوگیری می کند.